niedziela, 16 sierpnia 2009

Grzanki w jajku

Bardzo dobrym, tanim, smacznym i szybkim jedzeniem jest przyrządzenie grzanek na jajku. Brzmi dość trywialnie, w efekcie jednak zawsze jestem z tego dania zadowolony.

Oto co nam jest potrzebne do przyrządzenia tego dania dla jednej osoby:
  • 2 jajka
  • 3-4 kromki chleba
  • pieprz (ziołowy, biały)
  • sól
  • olej
  • ser żółty jako dodatek
Przygotowanie jest wyjątkowo szybkie. Wrzucamy patelnię na gaz, czekamy aż się podgrzeje. Następnie do patelni wlewamy trochę oleju - nalezy poczekać aż tłuszcz będzie gorący. W miedzyczasie kroimi chleb na kromki - wystarczy 3-4. Rozbijamy jajka do jakiegoś kubka, wsypujemy szczyptę soli, dajemy pieprz i mieszamy dynamicznie do uzyskania jednolitej masy jajeczno-przyprawowej. Przelewamy jaja do głębokiego talerza. Gdy tłuszcz jest dostatecznie gorący obtaczamy połówki kromek w jajku i wrzucamy na patelnię po 3 połówki kromek. Smażymy na nie za dużym ogniu, żeby nam się to wszystko nie przypaliło. Jeśli obie strony grzanek już się usmażyły, wyciągamy na talerz. Gotowe! Jako dodatek można na grzanki położyć ser żółty. Ja jak mam ser to zawsze go kładę, grzanki smakują dużo lepiej.
Smaczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz