Składniki:
- mąka (szklanka)
- woda o temp. ok. 30 stopni C (pół szklanki)
- cukier (mała łyżeczka)
- drożdże (1/6 kostki ze sklepu)
- łyżka oleju
- szczypta soli
Bierzemy mąkę, dajemy olej, zaprawę (już po odstaniu 10 minut), sól i agresywnie mieszamy. Nie mam warunków do ugniatania - ja dość dynamicznie wszystko mieszam w okrągłej średniej blaszanej miednicy. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre dodaję jeszcze mąkę. Chodzi o to, aby osiągnąć substancję którą możemy wyjąć i żeby nie lała się nam z ręki. Po około 3 minutach mieszania ciasto w formie kulki odstawiamy na 30-60.
Ciasto urośnie i jest gotowe. Ja piekę pizzę na blaszanej nie przywierającej tacy. Przed położeniem ciasta na tacę daję mąkę. Przepis jest sprawdzony i sam go używam za każdym razem, kiedy piekę pizzę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz