niedziela, 10 lutego 2013

Domowe ciasto na pizzę

Dawno czegoś tutaj nie pisałem, ale postanowiłem pochwalić się moim przepisem na ciasto do pizzy. Wielokrotnie robiłem pizzę i doszedłem do świetnej formy, więc aby coś przekazać dalej potomnym szybko opiszę jak robię w domu ciasto na pizzę.


Składniki:
  • mąka (szklanka)
  • woda o temp. ok. 30 stopni C (pół szklanki)
  • cukier (mała łyżeczka)
  • drożdże (1/6 kostki ze sklepu)
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
Najpierw robimy drożdżową zaprawę: do szklanki dajemy drożdże, wlewamy wodę, dajemy cukier i mieszamy. Ma powstać jednolita substancja. Taki napój odstawiamy na 10 minut.
Bierzemy mąkę, dajemy olej, zaprawę (już po odstaniu 10 minut), sól i agresywnie mieszamy. Nie mam warunków do ugniatania - ja dość dynamicznie wszystko mieszam w okrągłej średniej blaszanej miednicy. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre dodaję jeszcze mąkę. Chodzi o to, aby osiągnąć substancję którą możemy wyjąć i żeby nie lała się nam z ręki. Po około 3 minutach mieszania ciasto w formie kulki odstawiamy na 30-60.

Ciasto urośnie i jest gotowe. Ja piekę pizzę na blaszanej nie przywierającej tacy. Przed położeniem ciasta na tacę daję mąkę. Przepis jest sprawdzony i sam go używam za każdym razem, kiedy piekę pizzę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz