Co potrzebujemy do zrobienia kanapek z kurczakiem?
- bułki
- masło
- ser typu feta (ja używam zwykłego sera solankowego, jego cecha to fakt, że jest słony)
- pomidor
- sól
- piersi kurczaka (najważniejszy składnik)
- olej
Aby kanapki były do pracy, mięso z kurczaka musimy przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Jeśli kanapki mają być w tym samym dniu, mięso przygotowujemy z 2 godziny przed. Jak mięso przyrządzać? Tniemy piersi na mniejsze części, taką pierś kurczaka rozdrabniamy na przykładowo 5-6 kawałków. Następnie obsypujemy odrobiną soli i pieprzem prawdziwym. Mięso musi postać conajmniej pół godziny aby przeszło solą i pieprzem. Potem bierzemy garnek, wlewamy troszkę oleju i podgrzewamy na malutkim ogniu. Jak olej będzie już gorący wsypujemy nasze kawałki kurczaka i przykrywamy. W pierwszych 5 minutach mieszamy co pół minuty po to, aby kurczak ze wszystkich stron był równomiernie podduszony, później mieszamy już tylko raz na jakiś czas. Mięso na malutkim ogniu pod krzykryciem dusimy tak na oko z pół godziny. Im mniejsze kawałki kurczaka, tym szybciej mięso będzie gotowe. Po wszystkim wyłączamy ogień, nie wyjmujemy mięsa, tylko czekamy aż ostygnie (będzie bardziej soczyste).
Kanapki:
Rozcinamy bułkę na połówki, dolną część smarujemy masłem (niewiele), na górnej rozsmarowujemy ser feta (może być sporo). Na dolną część kładziemy mięso z kurczaka, na mięso plaster pomidora, odrobinkę soli na pomidor. Całość przykrywamy górną częścią bułki.
Gotowe!
Gwarantuję wspaniałe doznania smakowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz