Przepis ten w zasadzie nigdy nie był cały czas taki sam. Za każdym razem kiedy gotujemy tę potrawę możemy dowolnie modyfikować recepturę i dzięki temu uzyskiwać nowe smaki. Może to dać nam bardzo dużo satysfakcji i uczymy się dzieki temu nowych smaków. Podam przykładową listę produktów:
makaron, najlepiej wstążki- cebula
- olej (do smażenia)
- czosnek (dużo, cała lub pół główki)
- 1 papryka
- mięso mielone np. wieprzowe
- pomidory (chyba najlepsze będą pomidory bez skórki z puszki)
- pieprz czarny i biały
- koncentrat pomidorowy
- ser żółty
- sól
Najpier smazymy mięso i jak już mięso się zetnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cebulę, którą na 5 minut pozostawiliśmy wcześniej posoloną (aby puściła soki i zmiękła). Smażymy dalej na wolniejszym ogniu tak, aby warzywa zmiękły. Dodajemy w między czasie czosnek i pomidory. Wszystko przez cały czas mieszamy i uważamy sięby nam sie nie przypaliło. Jeśli nasz sos już jest dobrze usmażony możemy dodać łyżeczkę lub dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy makaron. Gotowy makaron wsypujemy to naszego sosu, dodajemy kilka poszatkowanych plasterków sera.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz